Alex0204 15 марта 2018 Уважаемые форумчане каковы условия открытия или пробритения готового продовольственного магазина или минимаркета иностранцам?
Sudakova 15 марта 2018 Нет никакой разницы в условиях приобретения и фукционирования магазина между болгарами и инностранцами.
Sudakova 15 марта 2018 @Alex0204, Необходими документи за откриване на обекти за търговия с храни - магазини, супермаркети, хипермаркети, павилиони и щандове: 1. Удостоверение за регистрация от, издадено от ОДБХ (областна дирекция по безопасност на храните, бившо ХЕИ) към съответния район. За издаването се поддават следните документи:Заявление по образец на ОДБХ;Решение за фирмата, издадено от Агенцията по вписвания;Договор за наем или документ за собственост.Документ за платена държавна такса (от 20-34 лв.).Система за самоконтрол;НАССР система или процедури (само за по- големите обекти). 2. Разрешително за пожарна безопасност от съответното от службата за пожарна безопасност към съответния район:Заявление по образец;Документ за собственост или наем;Документ за платена държавна такса; 3. Документи, издадени от служба по трудова медицина.Решение за фирмата, издадено от Агенцията по вписвания;Договор за наем или документ за собственост;Технически документи за ел. Уредите и други документи, касаещи материално техническата база. Хигиенни изисквания за откриване на обекти за търговия с храни: Съгласно номенклатурата на Агенцията по безопасност на храните, към която са и 28-те ОДБХ- та в страната има:Смесен магазин за търговия с храни и нехранителни стоки;Смесен магазин за търговия с няколко групи храни;Специализирани магазини;Хипермаркети;Супермаркети;Павилион затърговия с храни;Щанд за търговия с храни Изисквания за смесем магазин за търговия с хранителни и нехранителни стоки и за смесен магазин за търговия с няколко групи храниСкладови площи - едно две или повече складови помещения за съхранение на храни, в зависимост от капацитета на обекта и групите храни, които се предлагат. В складовите помщения, трябва да има мивка с течаща топла и студена вода. Ако в обекта има две или три складови помещения, мивка е задължително да има там, където се съхраняват млечни и месни продукти. Храните в складовите помещения и площи се съхраняват разделно и се подреждат по групи.Помещение или изолиран кът за съхранение на общоупотребимите предмети, хигиенните материали, козметичните и миещите продукти, които се предлагат в обекта. Отнася се за обектите, които ще предлагат и нехранителни стоки.Помещение или изолирана площ за съхранение на храни за животни, ако се предлагат в обекта.Търговска зала - в търговската част трябва да се осигури разделно съхранение на отделните групи храни.Санитарен възел за персонала. Вратата на санитарния възел не трябва да се отваря директно в помещенията където се борави с храни. Задължително е в санитарния възел да има осигурена течаща топла и студена вода, средства за измиване, дезинфекция и подсушаване на ръцете.Санитарно битов кът -задължително трябва да се осигурят условия за преобличане на персонала и съхранение на личните вещи. При по -големите обекти се осигурява помещение, а за по-малките магазини се осигурява гардероб с плътно затвярщи се врати;Условия за съхранение на препаратите иинвентара за почистване, измиване и дезинфекция- задължително се осигуряват условия за съхранение. За по-големите обекти се осигурява специално помещение, а за по-малките може да се осигури шкаф, а инвентара-четки, стирки, метли и др. Да се съхраняват в предверието на санитарния възел. Ако в обекта има топла точка за топлинна обработка на храните, трябва да има обособен подготвителен кът и работен кът, където да са разположени уредите за топлинна обработка, в който да е монтирана ефективна вентилация. В подготвителния и работния кът трябва да са монтирани мивки с течаща топла и студена вода.